Lijden of leiden?

Door Myrthe Lammers

“Wie bij Mij wil horen, moet zichzelf niet belangrijk vinden. Hij moet zijn kruis opnemen en Mij volgen” is wat Jezus ons zegt in Mattheus 16:24. Ik heb dit vers als beelddenker vaak snel naast me neergelegd. Bij het lezen van de woorden zag ik voor me hoe een arm mannetje gebukt door het leven gaat omdat hij zo’n zwaar kruis met zich meedraagt. Een dergelijk lijden kan toch niet zijn wat Jezus van ons vraagt?

Om te ontdekken wat Jezus hier bedoelt, wil ik met je kijken naar Mattheüs 16:21-27 (HTB):
Van toen af begon Jezus zijn leerlingen duidelijk te maken dat Hij naar Jeruzalem moest gaan en daar verschrikkelijke dingen zou meemaken. Hij zou in de handen van de verantwoordelijke oudsten, priesters en bijbelgeleerden vallen en gedood worden. Petrus nam Hem apart om Hem terecht te wijzen. ‘Dat mag niet, Here,’ zei hij. ‘God zal ervoor zorgen dat U zoiets niet overkomt.’ Jezus keerde hem de rug toe en zei: ‘Maak dat je wegkomt, Satan! Je bent een valstrik voor Mij. Jij bent niet gericht op wat God wil, maar op wat mensen willen.’ Daarna zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Wie bij Mij wil horen, moet zichzelf niet belangrijk vinden. Hij moet zijn kruis opnemen en Mij volgen. Want wie zijn leven wil behouden, zal het verliezen. Maar wie zijn leven vanwege mij verliest, zal het behouden. Wat hebt u eraan de hele wereld te winnen en uw leven te verspelen? En wat zou u kunnen geven in ruil voor uw leven? Ik, de Mensenzoon, zal samen met mijn engelen komen in de schitterende heerlijkheid van mijn Vader om iedereen te oordelen naar zijn daden.

Lijden?
Jezus spreekt in Mattheüs 16:21-27 over het offer dat hij zal gaan brengen. We weten dat Zijn offer een doel heeft. Zijn kruis zet ons in vrijheid, het betekent juíst dat wij niet het leven van het arme gebukte mannetje hoeven te leiden (Galaten 5:1, Romeinen 8:1-2).

Dit betekent niet dat we in ons leven geen lijden ervaren. Het leven is immers niet altijd makkelijk en soms voelt het letterlijk alsof we een zware last op onze rug dragen. Dit is echter niet wat Jezus in vers 24 met het kruis bedoelt.

Jezus zegt hier namelijk niet voor niets: “Wie bij Mij wil horen (…) moet zijn kruisopnemen.” Hij vraagt niet van ons dat wij Zíjn kruis op ons nemen. Wij zouden nooit kunnen dragen wat Jezus heeft gedragen en sterker nog: we hoeven dit door zijn offer ook niet! Jezus zegt in plaats daarvan dat we óns kruis op ons moeten nemen. Hoe dragen we dan ons kruis?

Ons kruis
We kunnen ons dagelijks door zoveel laten leiden/lijden. Verdriet, pijn, maar ook verwachtingen van anderen, onzekerheid, geld of onze eigen plannen voor de toekomst. Jezus zegt in vers 23 duidelijk dat het niet om ons gaat. Het gaat niet om wat jij wilt of niet wilt, het gaat om wat God wil. Alles wat jou van het volgen van Zijn wil weerhoudt, nagel je aan het kruis dat je op je neemt.

Jezus weet dat het voor ons niet makkelijk is om in daadwerkelijk elk aspect van ons leven Zijn wil voorop te stellen. Toch vraagt hij van ons om ons kruis op ons te nemen. Om alles wat we ervoor moeten doen of laten om Hem te volgen, voor lief te nemen. Dát is ons kruis. Het kruis dat inherent is aan het volgen van Jezus maar waaraan we nooit hoeven te lijden, de overwinning is immers al voor ons behaald!

Leiden!
Het mooie aan Jezus volgen, is dat je een keuze hebt. Jij hebt de leiding over wat jou laat leiden: jouw wil of Gods wil? Daag jezelf hierin vandaag uit! Vraag om Gods wil in een keuze die je moet maken (klein of groot, dat maakt voor God niet uit). Als Hij niet het antwoord geeft waarop je hoopte, herinner jezelf dan even aan vers 24 en duik vol vertrouwen in het avontuur dat je met Hem zult beleven.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.