Durf jij te vertrouwen op Gods overvloed?

Door Deborah Trentelman

Ik was laatst op een verjaardag. Er werd een beetje bezorgd gekeken en geroepen over de maaltijd: “Zullen we wel voor iedereen genoeg hebben?” Ik reageerde meteen bemoedigend: “Jawel toch, denk aan Jezus die in overvloed met brood en vis in overvloed kon geven, dus dit zal ook goed verlopen”. En inderdaad, er bleek genoeg voor iedereen.

Deze gebeurtenis was misschien geen wonder, maar doet mij wel denken aan wat er staat geschreven in Mattheüs 14:17-21. De discipelen moeten een mensenmenigte eten geven en hierover praten ze met Jezus:

Ze antwoordden Hem: “We hebben hier niets, alleen 5 broden en 2 vissen”.

Hij zei: “Breng ze mij” En nadat Hij de mensen opdracht had gegeven op het gras te gaan zitten, nam Hij de 5 broden en de 2 vissen, keek omhoog naar de hemel, sprak het  zegengebed uit en brak de broden; Hij gaf ze aan de leerlingen, en de leerlingen gaven ze door aan de mensen. Iedereen at en werd verzadigd, en toen ze de stukken brood die over waren ophaalden, hadden ze 12 manden vol. Er hadden ongeveer vijfduizend man gegeten, vrouwen en kinderen niet meegeteld.

Soms kunnen we gauw bezorgd raken en denken: hebben we wel genoeg? Jaren geleden maakte ik het volgende mee: ik woonde op kamers en had niet veel te besteden. Een vrouw kwam op mijn pad, die ik al eens eerder leerde kennen bij een bushalte. Ze wist niet in wat voor situatie ik leefde, maar toch stelde zij voor om boodschappen voor mij te kopen! Na het boodschappen doen, hebben we nog even gezellig op een terrasje samen gezeten. Onze wegen scheidden. Ik ging naar huis met maar liefs 2 hele volle boodschappen tassen, en de vrouw heb ik nooit meer gezien… Ik geloof dat dat de voorziening van God was, op het moment dat ik dacht haast niets te hebben.

Kun jij in bepaalde situaties, waarin het onzeker is, of iets ‘niet genoeg’ lijkt, het bij God brengen, en vertrouwen dat Hij kan voorzien op een manier die je zelf niet voor ogen had?

Ik zou je willen vragen: Zou je ‘het’ kunnen “brengen” bij Hem..? Net zoals er geschreven staat in Mattheüs 14:18 “Breng ze Mij”. God betrekken bij zowel je maaltijd, maar ook bij andere dingen in je leven, waar je je zorgen over maakt, wanneer de twijfel toeslaat, en het geloof erin wankelt. Wanneer misschien iets ‘karig’ in jouw ogen kan lijken op dat moment. Net als de 5 broden en 2 vissen karig leken.

En als laatste vooral, niet te vergeten, wanneer het je gegeven is, ervan te genieten met Hem samen. Dat is de echte verzadiging.

Ik geef je twee vragen mee om over na te denken:
– Kun jij geloven dat God voorziet?
– Durf jij te vertrouwen op Gods overvloed?

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.