De verzoeking in de woestijn: wat kan jij leren van Jezus?

Door Elise de Vries

Afgelopen weken hebben we gehoord over de doop van Jezus, waarna Hij verzocht werd in de woestijn. Het woord ‘verzoeking’ betekent op de proef worden gesteld om te kijken wat voor persoon je bent. Jezus werd door de Geest de woestijn in geleid, om daar zo’n verzoeking van de duivel te ervaren.

En de verzoeker kwam bij Hem en zei: Als U Gods Zoon bent, zeg [dan] dat deze stenen broden worden. Maar Hij antwoordde en zei: Er staat geschreven: De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt. Toen nam de duivel Hem mee naar de heilige stad en zette Hem op het hoogste gedeelte van de tempel, en hij zei tegen Hem: Als U [de] Zoon van God bent, werp Uzelf [dan] naar beneden, want er staat geschreven dat Hij Zijn engelen voor U bevel zal geven, en [dat] zij U op de handen zullen dragen, opdat U Uw voet niet misschien aan een steen stoot. Jezus zei tegen hem: Er staat eveneens geschreven: U zult de Heere, uw God, niet verzoeken. Opnieuw nam de duivel Hem mee, [nu] naar een zeer hoge berg, en hij liet Hem al de koninkrijken van de wereld zien, met hun heerlijkheid, en zei tegen Hem: Dit alles zal ik U geven, als U knielt en mij aanbidt. Toen zei Jezus tegen hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: De Heere, uw God, zult u aanbidden en Hem alleen dienen. Toen liet de duivel Hem gaan; en zie, engelen kwamen en dienden Hem.
– Mattheüs 4:3-11 (HSV).

Dat laatste zinnetje vind ik zo mooi. ‘Engelen kwamen en dienden Hem’. God wist precies waar Jezus doorheen ging. Wij worden soms net als Jezus op de proef gesteld, bijvoorbeeld als we verleid worden tot zonde. Dan mogen we weten dat Hij precies weet hoe dat voelt. Jezus heeft het namelijk zelf ook meegemaakt. Bovendien kunnen we van Hem leren wat we moeten doen als we verzocht worden. Als je deze verzen leest, wat valt jou dan op dat Jezus op zo’n moment doet?

Jezus spreekt steeds een Bijbeltekst. Gods Woord kan je blijkbaar helpen als jij moeilijke keuzes moet maken of als je in een nare situatie zit. Jij kan dus van Jezus leren om op de moeilijke momenten een Bijbeltekst te lezen, uit te spreken en daarop je keuzes te baseren.

Ik wil je vragen: Welke Bijbeltekst kan jou op dit moment helpen? Misschien komt er een tekst in je op. Je kan ook googlen op Bijbelteksten per thema. Maak deze Bijbeltekst voor jezelf zichtbaar, bijvoorbeeld als achtergrond van je telefoon of plak hem op je spiegel. Op deze manier kan je jezelf steeds aan Gods Woord herinneren.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.