Zekerheid in tijden van onzekerheid

Wat als alle zekerheden in ons leven wegvallen? Wat als dat wat eerst zo vanzelfsprekend leek – het was altijd zo en zal altijd zo blijven dachten wij – in een heel ander daglicht komt te staan? De coronacrisis is voor ons allen een grote beproeving. Zelfs de niet-christelijke media gebruiken dit woord: beproeving. Ons vertrouwen in God wordt beproefd.

Wat blijft er nog over als wij niet zeker weten of ons gezondheidssysteem het aan kan, als onze vrijheid wordt beperkt met wie wij waar naartoe gaan, op welke manier wij ons verplaatsen en of wij wel of geen verjaardagsfeestjes mogen vieren (zelfs de koning moest dit jaar thuis vieren). Wat als ons zorgvuldig opgebouwde huis van zekerheden als een kaartenhuis in elkaar zakt?: Werk-onzeker, inkomsten-onzeker, gezondheid-onzeker, voortgang van de studie-onzeker, stage- onzeker, afstuderen-onzeker, zomervakantie-onzeker, kerkdienst-onzeker, Eurovisiesongfestival- onzeker, Olympische spelen-onzeker en zelfs de Nijmeegse Vierdaagse-onzeker! Vorige week stond in De Gelderlander met koeienletters: Vierdaagse 2021 onzeker. Als zo veel onzeker is. Wat blijft dan nog over, wat is dan nog zeker?

Maar ook zakt ons huis van zekerheden als een kaartenhuis in elkaar. Het fundament blijft! Onze Heer Jezus Christus! Op hem mogen wij en moeten wij blijven vertrouwen. Jezus zegt: En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld. (Matteüs 28:8) Jezus zegt ik ben bij jullie, alle dagen. Ook in dit verschrikkelijke Coronajaar 2020! Hij zegt niet t/m 2019 ben ik bij jullie en vanaf 2021 ben ik er ook weer, maar 2020 slaan wij even over. Nee, Jezus is bij ons. Hij is bij jou. Ook dit jaar, ook in deze tijd van onzekerheid. Jezus zegt ‘houd dit voor ogen’, vergeet het niet. Schrijf het als het ware op een post-it en plak het op je spiegel in je badkamer, zodat je het niet vergeet en elke ochtend direct ziet als je in de spiegel kijkt. Houd dit voor ogen! Ik ben bij jou! Dat is ons fundament, dat blijft. En ook zakt alles in elkaar, en ook zakken alle zekerheden in elkaar die je had. Het fundament, je Heer blijft! Dat is het fundament waarin wij in afhankelijkheid van God straks weer ons huis kunnen opbouwen.

Jezus zegt in Johannes 14:18 Ik laat jullie niet als wezen achter. Wat ben ik blij en dankbaar dat wij geen wezen zijn. Eenzaam en verdwaald op deze ontwrichte corona-aarde. Nee, wij hebben een Vader! Straks mogen wij Pinksteren vieren, God is bij ons door zijn Heilige Geest! De Heer is bij ons en wil graag horen hoe jij je voelt hoe het met je gaat in dit coronajaar. Vertel het aan hem. Waar jij je zorgen over maakt.

Misschien kan dit gebed je hierbij helpen: Heer Jezus, wij kennen dit niet! Heel veel van ons hebben een ernstige crisis nog nooit meegemaakt. Heer Jezus wij kennen dit niet, dat wij in de supermaakt komen en het hele schap met meel is leeggeveegd, om maar niet te spreken van het toiletpapier. Niet een dag maar elke dag dat wij in de supermarkt komen.

Heer wij kennen dit niet dat de kinderen weken achter elkaar thuis zijn en les op afstand krijgen en docenten het ook moeilijk vinden om op deze manier les te geven (en een les onverwacht uitvalt omdat de buren van de docent zo nodig hun woning moeten verbouwen met een betonboor).​

Heer wij kennen dit niet dat wij de krant openslaan en elke dag lezen wij het woord ‘crisis’ en elke dag lezen wij de woorden ‘onzeker’, ‘onzeker’ en nog eens ‘onzeker’.
Heer, ik word hier ook heel onzeker van.
Heer wij kennen dit niet.
Zelfs de premier zegt dat hij bang is.
Heer, hier word ik ook onzeker van.
Heer, vul mijn onzekerheid met vertrouwen in U.
Laat mij merken, dat U er bent, dat ik niet alleen ben.
Wat er ook gebeurd, op U wil ik vertrouwen.
Help mij om aan U vast te houden om op U te vertrouwen.
Wees U alleen mijn zekerheid in deze onzekere tijden.
Amen.

Yvonne Bussche

Heer wij kennen dit niet dat wij de krant openslaan en elke dag lezen wij het woord ‘crisis’ en elke dag lezen wij de woorden ‘onzeker’, ‘onzeker’ en nog eens ‘onzeker’. Heer, ik word hier ook heel onzeker van. Heer wij kennen dit niet. Zelfs de premier zegt dat hij bang is. Heer, hier word ik ook onzeker van. Heer, vul mijn onzekerheid met vertrouwen in U. Laat mij merken, dat U er bent, dat ik niet alleen ben. Wat er ook gebeurd, op U wil ik vertrouwen. Help mij om aan U vast te houden om op U te vertrouwen. Wees U alleen mijn zekerheid in deze onzekere tijden. Amen.​

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.