Wat doe je als je God (even) niet meer ziet, hoort of voelt?

Ik wil met jullie een Bijbelboek lezen wat je normaal misschien overslaat of niet zo betekenisvol vindt: Hooglied. Het is een liefdeslied geschreven door koning Salomo. Het beschrijft de relatie tussen bruid en bruidegom. Waarom staat dat in de Bijbel? Nou, je kan er natuurlijk waarheden over de relatie tussen man en vrouw uit halen, maar óók over jouw relatie met God. Jezus is namelijk de bruidegom en de kerk van Jezus de bruid. Een hemelse bruiloft zal plaatsvinden (zie Openbaringen 19). Hooglied gaat dus over de relatie tussen God en christenen.

Vandaag wil ik met jullie een les halen uit dit boek Hooglied. In hoofdstuk 5 komen de bruid en bruidegom op een punt waarin de bruid zich heeft overgegeven. Ze heeft haar ‘tuin’, die staat voor haar hart, in de handen van Jezus gegeven. Jezus is degene die ons hart bewerkt.

Dan gebeurt er in Hooglied 5:2-6 (HSV) – het is de bruid die hier spreekt:

Ik sliep, maar mijn hart waakte.
De stem van mijn Liefste, Die aanklopte:
‘Doe Mij open, Mijn zuster, Mijn vriendin,
Mijn duif, Mijn volmaakte,’
(…)
Mijn Liefste trok Zijn hand uit de opening van de deur
en mijn binnenste werd onrustig om Hem.
Ik stond op om mijn Liefste open te doen,
en mijn handen dropen van mirre
en mijn vingers van vloeiende mirre
over de handgreep van de grendel.
Ik deed mijn Liefste open,
maar mijn Liefste was weg, Hij was weggegaan.
Ik was buiten mijzelf, toen Hij sprak!
Ik zocht Hem, maar ik vond Hem niet,
Ik riep Hem, maar Hij antwoordde mij niet.

Als het lijkt alsof God er niet meer is…


De bruidegom klopte aan de slaapkamerdeur van de bruid en als zij wil open doen, is hij weg. Ze ziet hem niet en hoort hem niet. Soms voelt het in onze relatie met God ook zo: We willen beantwoorden aan dat wat God van ons vraagt, aan Jezus die op de deur van ons hart klopt. We doen de deur open en dan zien we opeens niets…

Er kunnen momenten komen in onze relatie met God dat het lijkt alsof Hij er niet meer is. We voelen niets meer als we Hem aanbidden. We krijgen geen antwoord als we bidden. We lezen in de Bijbel, maar het komt niet binnen. Misschien herken jij je in meerdere of mindere mate hierin. Wat de bruid uit Hooglied doet als zij dat ervaart, is een mooi voorbeeld van hoe we hiermee om kunnen gaan.

… proclameer je wie Hij is


In het Bijbelboek komen regelmatig ‘de dochters van Jeruzalem’ aan het woord, een soort bijfiguren die spreken met de bruid. De bruid vraagt hen of ze het willen ze zeggen als ze haar bruidegom vinden. Ze is hem kwijt en wil hem vinden! Deze dochters vragen vervolgens in vers 9 wat haar bruidegom zo bijzonder maakt. Waarom zou ze niet een andere man zoeken als ze deze kwijt is? Daarop antwoordt de bruid met lovende woorden over haar bruidegom (verzen 10 tot en met 16) en eindigt met:

alles aan Hem is geheel en al begeerlijk,
Zo is mijn Liefste, ja zo is mijn Vriend,
dochters van Jeruzalem!

De symboliek en wat wij hiervan leren


De lovende woorden van de bruid zijn voornamelijk verpakt in symboliek. Een vrij makkelijke zin is: Hij steekt als een vaandel boven tienduizend uit (vers 10). Na een overwinning werden vaandels opgeheven om te laten zien dat er gewonnen was. Zo is onze bruidegom Jezus overwinnaar en stijgt Hij boven iedereen uit. Er zitten echter ook lastigere uitspraken waar echte studie voor nodig is – als de betekenis überhaupt duidelijk is – en daarvoor heb ik nu helaas niet genoeg ruimte. De kern is in ieder geval: alles aan Jezus is prachtig.

Ik wil eindigen met wat we kunnen leren van dit hoofdstuk. We hebben gelezen dat de bruid de bruidegom wil opendoen, maar hij opeens weg is. Als zij gaat zoeken en anderen kritische vragen stellen, weet zij eens even goed te vertellen wat zo bijzonder is aan haar bruidegom. Ze is niet bitter over het feit dat hij opeens weg was. Ze geeft hem niet de schuld. Heel simpel gaat ze hem gewoon zoeken.

Dat is ook wat wij kunnen doen: altijd blijven verkondigen wie onze geweldige God is. Wees niet beledigd als je God even niet zo dichtbij voelt. Want wij weten uit Gods Woord dat Hij ons nooit verlaat. Wat jij nu ziet, voelt of hoort zegt níets over Gods aanwezigheid. Je hebt nog steeds alle redenen om Hem te prijzen. Zoek Hem en maak Hem groot. Er komt namelijk een tijd dat je Zijn stem weer hoort. In het begin van Hooglied 6 gaan de bruid en de dochters van Jeruzalem de bruidegom zoeken. Al in vers 4 verschijnt hij om een liefdeslied te zingen voor de bruid.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.