Drie krachten woorden – op weg naar Pasen

Door Joke Catsburg

Ik Vergeef Jou

We zijn samen al een aantal weken onderweg. Op reis, naar het hart van het evangelie, het Paasfeest. Het is dit jaar een wonderlijke en barre tocht. Met avondklok, contactarmoede en meer ongenode beperkingen. Kun je nog moed vatten, om de tocht vol te houden? Probeer het maar. Het is Jezus Christus zelf, die als helper naast je loopt. Elke dag opnieuw.

In dit blog verkennen we samen behoedzaam het thema vergeving. Om hierover na te denken helpt het je misschien om aan een situatie te denken waarbij je onrechtvaardig behandeld bent of waarbij je zelf vergeving nodig had.

Het woord vergeving is een bijzonder rijk woord uit het evangelie. Wat maakt dat dit zo is? Vergeving biedt je als mens: vrede, harmonie, een mogelijkheid tot herstel, begrip voor elkaar. Je ervaart een nieuwe ruimte om in liefde te kunnen doorgroeien. Hierdoor krijg je zicht op de aan jou door de Heer gegeven talenten.

Tegelijkertijd is het ook een moeilijk en verdrietig woord. Vooral daar waar heel veel geleden is. Waar het geleden onrecht zich scherp aftekent in de ziel en het leven van een mens. Ik hoop dan ook dat als dit zo is ervaren, je de goede bedoeling uit de tekst kan ontvangen.

In de drie openingswoorden ‘ik vergeef je’, komen we Jezus Christus tegen als sleutelfiguur. In Zijn beproefde en bedroevend lijden, heeft Hij voorgoed alle kwaad en zonde voor ons mensen overwonnen. Door het lijden van zijn Zoon heen, komt onze hemelse Vader jou vol vergevende liefde tegemoet. Met de hulp van de kracht van de Heilige Geest. Misschien verlang jij er ook naar, om deze uitnodiging aan te nemen?

Het stuk Mattheus 18:21-35 leert ons de opdracht tot vergeven. Het is geen vrijblijvende vraag. Jezus spreekt zich hier krachtig en radicaal uit. Het is een spannende uitnodiging maar ook een betekenisvolle bemoediging die wij hier mogen ontvangen.

Mattheus 18:21-22:
Dan komt Petrus naderbij en zegt tot hem: Heer, hoeveel maal mag mijn broeder tegen mij zondigen en moet ik hem vergeven: tot zevenmaal?
Jezus zegt tegen hem: ik zeg niet tot jou zeven maal, nee: tot zeventig maal.

De tocht van vergeving vraagt tijd. Soms moet je een lange periode geduldig wachten hoe de uitwerking van je gebed zal zijn. De weg naar herstel zal soms lang zijn. Maar dat onze Vader je hoort, dat is zeker. Daar wil ik je mee bemoedigen. Vertrouw daar op. De woorden uit het evangelie nodigen ons uit om ons te blijven inspannen tot de verzoening met de ander. Het is Jezus Christus zelf die ons hierbij wil en kan helpen. Hij heeft jou onvoorwaardelijk lief. Lees ook Lukas 7:36-50 (HSV).

Uit ervaring weet ik, dat ook in een kort ogenblik, je hart kan veranderen. De vergevingsgedachte begint in je eigen hart. Ervaar het als een genadegave. Probeer het moment te herkennen en er mee te oefenen. Misschien kan Romeinen 5:5 je daarbij helpen.

Het zoeken naar wegen van vergeving bracht mij op het spoor van het opstandingsverhaal. In Johannes 20:17 roept Maria vol verdriet: ‘ Rabboeni!’  Met deze uitroep stapt ze uit haar uitzichtloze omstandigheden, zo wordt haar verlangen zichtbaar. Zij herkent Jezus en gaat in op het contact dat Hij met haar wil leggen. Het is een ontroerende passage. Het beeld van Maria die haar meester in de paastuin zoekt en herkent, kwam sterk in mij op tijdens het schrijven van dit blog. Het is Christus zelf die ons zoekt en naar ons wil luisteren. Ons wil troosten en inspireren tot het goede.

Wil je groeien in de kracht van de weg van vergeving? Derek Prince heeft een klein prachtig boekje geschreven. De boektitel is: The Three Most Powerful Words/ Ik vergeef je. Het kan je richting en groei geven. Daar waar het moeilijk is, hoop ik dat je er troost aan kan ervaren. Of anders wens ik je toe dat je een liefdevol mens zal ontmoeten. Een mens die geduldig naar je luistert en met je kan bidden.

Ik wens jullie een goede tocht op weg naar Pasen! Dierbare groet van Joke

1 reactie

  1. Mariëtte op zegt:

    Een prachtig Woord dat het licht laat schijnen op hoe God je leiden wil naar herstel tot heelheid en de geliefde mens die je bent.

    Dankjewel Joke

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.