Hemelvaart; wat moet je ermee?!

Door Elea Venhuizen

Lieve familie van de Hanzekerk!

Nu we alweer zoveel weken met elkaar op afstand onderweg zijn, kan ik niet wachten op het moment dat de regering zegt dat we elkaar weer mogen zien! En natuurlijk zal ook dat nog puzzelen zijn, 1,5 meter afstand, niet te hard zingen in verband met besmettelijke spetters (misschien moeten we in de kerk maar toch voor de zekerheid een mondkapje dragen? 😉 )  en vast nog veel meer regels…. Maar wat heerlijk zal het toch zijn om weer bij elkaar te mogen komen! Ik kijk er heel erg naar uit!

En zeker om ook de kinderen weer te zien! Wat mis ik ze! Onze Hanzekids! Onze feestjes samen! Ik vind er niks aan om nu een verhaal te vertellen, want alleen Ronen luistert maar! En met z’n 2en zingen klinkt toch ook wat kaal hoor. En tikkertje spelen is ook al niet echt een succes moet ik toegeven! Gelukkig hebben de kinderen en het team elkaar wel af en toe online gezien, maar er gaat toch niks boven elkaar life zien!
Maar wie weet, mogen we binnen korte tijd elkaar weer eens zien!

Deze week is het hemelvaart. Eén van de feesten waar meestal niet zo heel veel aandacht heengaat.

40 dagen na de kruisiging en opstanding gebeurt dit bijzondere moment. Opnieuw de link naar onze tijd van quarantaine, van lockdown. Ons woord quarantaine komt van het woord  40. 40 is ook een getal wat veel voorkomt in de bijbel. Het verwijst in al deze verhalen naar voorbereiding, verwachting. Mensen die stilgezet worden, om daarna iets heel bijzonders mee te maken. Mozes bleef 40 dagen op de berg, toen hij de wet van God kreeg. 40 jaar waren de Israëlieten in de woestijn, waarna zij het land Kanaän in mochten. Na 40 dagen werd Jezus zelf beproefd in de woestijn. 40-quarante. Er zit iets in dat woord. Ga maar eens op zoek in de bijbel, er zijn nog veel meer verhalen waar dat getal 40 terugkomt!

40 dagen na zijn kruisiging, ging Jezus naar de hemel! De discipelen keken hem na! Jezus had hen verteld dat Hij moest gaan. Wat zal dat lastig zijn geweest! Hun geliefde Jezus, die uit de dood was opgestaan! Die ze hadden verloren, en die was teruggekomen! Waarom moet Hij weer gaan? Hij zou nu toch hun Koning worden?
Jezus had hen verteld waarom het nodig was dat Hij zou gaan. Zodat Hij de Helper kon sturen. Zodat Hij zelf in de hemel zou zijn, als voorspraak voor ons. Hij gaf zijn leven al op, en nog gaat zijn liefde verder. Hij verlaat Zijn vrienden, omdat Hij wil dat ze nog meer gezegend worden. Omdat Hij ernaar verlangt dat hun hart zich zal vullen met Zijn Heilige Geest!

En daar staan de mannen dan. Te kijken naar een blauwe lucht waarin hun allerbeste Vriend in verdwijnt. Ze zien Hem opstijgen! Hoe dan? Ik zou het niet weten, maar wat had ik het graag gezien! En dan verdwijnt Hij echt, definitief achter een wolk. En nog zijn de wonderen niet afgelopen, want ineens staan er twee mannen in witte kleren naast hen. Waar kwamen die nou ineens vandaan? Ze vragen hen: Wat staan jullie nou naar de hemel te kijken? Jezus is in de hemel opgenomen! Maar Hij zal net zo weer terugkomen als U Hem hebt zien weggaan!

Deze mannen geven hen nog weer een extra belofte. Boven op alles wat Jezus hen al had beloofd! Jezus zal terugkomen op dezelfde manier! Wat kijk ik daarnaar uit!

Als ik erover nadenk, dan denk ik wel eens, tja. Klinkt allemaal best ongeloofwaardig voor mensen die Jezus niet kennen. Maar voor de vrienden van Jezus was het helemaal niet ongeloofwaardig. Zij kenden Jezus. Zij hadden al drie jaar van dichtbij meegemaakt wat voor wonderen Hij deed. Zij hadden gezien hoe hij zelfs uit de dood was opgestaan! Zij zagen Hem nu naar de hemel opstijgen! Zij maakten mee dat er twee mannen hen beloftes deden. En zij geloofden. Zij gingen naar Jeruzalem, naar de zaal waar ze gingen wachten. Wat ze met Jezus hadden afgesproken. Hij had gezegd dat ze daar moesten wachten op de Helper die Hij hen beloofd had.

We weten allemaal waar dat op uit is gelopen. Met Pinksteren werd de Geest van God uitgestort. En nog steeds! Nog steeds wordt Zijn Geest uitgestort op alle mensen die daarom vragen!

Hemelvaart. 40 dagen na Zijn kruisiging. En tien dagen later mogen we Pinksteren vieren.

De tijd tussen hemelvaart en Pinksteren was een tijd van bidden. Van verwachting. Wat zou er gaan komen?

Voor ons is het nu ook een tijd van stilstaan. Van verwachting. Het kan soms lijken alsof er heel veel dingen stilstaan. Maar God gaat door. Gods plan staat vast.

Tijdens de lockdown zijn er heel veel mensen online kerkdiensten gaan bekijken. Mensen die nooit een voet in een kerk hebben gezet. Laten we bidden voor deze mensen! Dat ook zij mogen gaan ervaren hoe het is om te mogen leven in een wereld van Hoop! Een wereld die niet stuurloos is, maar vastgehouden door de Allerhoogste! Laten we bidden dat ze Jezus mogen leren kennen! Dat ze net als wij, net als de vrienden van Jezus leren zien dat Hij betrouwbaar is. En dat er wonderen gebeuren als je met Hem je leven doorbrengt!

En wie weet, als we straks samenkomen? Zouden er dan nieuwe gezichten bij zijn? Nieuwsgierig geworden naar die Jezus? Nieuwsgierig geworden naar mensen die, ondanks alles, leven met hoop in hun hart? Ik hoop het! Dat ik straks tussen al die bekende gezichten, nieuwe mensen mag zien!

Hopelijk tot gauw lieve familie!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *